Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 4.9/5
5/5

Mijn PC Rework

/ PC Rework .

Het verhelpen van problemen met onbereikbare websites door DNS-fouten

Heb je wel eens meegemaakt dat je een website wilt bezoeken, maar dat deze onbereikbaar lijkt te zijn? Dit kan erg frustrerend zijn, vooral als je dringend informatie nodig hebt of een online aankoop wilt doen. Een veelvoorkomende oorzaak van dit probleem is een DNS-fout. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om dit probleem op te lossen en weer toegang te krijgen tot de gewenste website.

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

Wat is een DNS-fout?

Voordat we ingaan op het verhelpen van DNS-fouten, is het belangrijk om te begrijpen wat een DNS-fout precies is. DNS staat voor Domain Name System en is verantwoordelijk voor het vertalen van domeinnamen naar IP-adressen. Wanneer je een website bezoekt, typt je browser de domeinnaam in en stuurt een verzoek naar de DNS-server om het bijbehorende IP-adres op te halen. Dit IP-adres wordt vervolgens gebruikt om de website te bereiken.

Een DNS-fout treedt op wanneer er een probleem is met deze vertaling. Dit kan resulteren in een onbereikbare website, omdat je browser het juiste IP-adres niet kan vinden. DNS-fouten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een verkeerd geconfigureerde DNS-server, een tijdelijke storing of een probleem met je internetverbinding.

Hoe kun je een DNS-fout oplossen?

Als je te maken hebt met een DNS-fout en een website niet kunt bereiken, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen. Hieronder volgen enkele mogelijke oplossingen:

1. Controleer je internetverbinding

Voordat je andere stappen onderneemt, is het belangrijk om te controleren of je internetverbinding goed werkt. Controleer of je andere websites kunt bereiken en of je geen problemen hebt met andere online diensten. Als je internetverbinding niet goed werkt, kan dit de oorzaak zijn van de DNS-fout. Probeer je modem en router opnieuw op te starten en controleer of dit het probleem oplost.

2. Controleer de DNS-instellingen

Als je internetverbinding in orde lijkt te zijn, is het tijd om de DNS-instellingen te controleren. Dit kun je doen door de DNS-serveradressen handmatig in te stellen. In Windows kun je dit doen door naar het Configuratiescherm te gaan, vervolgens naar Netwerk en internet > Netwerkcentrum en dan naar Adapterinstellingen wijzigen. Klik met de rechtermuisknop op je netwerkverbinding en selecteer Eigenschappen. Dubbelklik op Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4) en selecteer ‘De volgende DNS-serveradressen gebruiken’. Voer de gewenste DNS-serveradressen in en klik op OK om de wijzigingen op te slaan.

3. Gebruik een andere DNS-server

Als het handmatig instellen van de DNS-serveradressen niet werkt, kun je overwegen om een andere DNS-server te gebruiken. Er zijn verschillende openbare DNS-servers beschikbaar, zoals die van Google (8.8.8.8 en 8.8.4.4) of Cloudflare (1.1.1.1 en 1.0.0.1). Om de DNS-server te wijzigen, volg je dezelfde stappen als bij het controleren van de DNS-instellingen, maar voer je de nieuwe DNS-serveradressen in.

4. Flush de DNS-cache

Soms kan het legen van de DNS-cache helpen bij het oplossen van DNS-fouten. Dit kan worden gedaan door het uitvoeren van een opdracht in de opdrachtprompt. Typ ‘cmd’ in het zoekvak van het startmenu om de opdrachtprompt te openen. Typ vervolgens ‘ipconfig /flushdns’ en druk op Enter. Hierdoor wordt de DNS-cache geleegd en worden eventuele verouderde gegevens verwijderd.

5. Schakel de firewall of antivirussoftware uit

Soms kunnen firewalls of antivirussoftware problemen veroorzaken met de DNS-vertaling. Probeer tijdelijk je firewall of antivirussoftware uit te schakelen en controleer of dit het probleem oplost. Als dit het probleem inderdaad oplost, kun je proberen om de instellingen van je firewall of antivirussoftware aan te passen om de DNS-vertaling toe te staan.


Met deze stappen zou je in staat moeten zijn om de meeste DNS-fouten op te lossen en weer toegang te krijgen tot de gewenste websites. Het is echter belangrijk op te merken dat sommige DNS-fouten kunnen worden veroorzaakt door problemen aan de zijde van de website-eigenaar. In dit geval is er weinig wat je zelf kunt doen en moet je wachten tot het probleem is opgelost.

Als je regelmatig te maken hebt met DNS-fouten en je hebt alle bovenstaande stappen geprobeerd, kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met je internetprovider of een professionele IT-dienstverlener. Zij kunnen je helpen bij het identificeren en oplossen van eventuele complexere problemen met DNS.

Met de bovenstaande tips en stappen zou je in staat moeten zijn om de meeste DNS-fouten op te lossen en weer toegang te krijgen tot de websites die je wilt bezoeken. Onthoud dat het verhelpen van DNS-fouten soms wat technische kennis vereist, maar met geduld en doorzettingsvermogen kun je het probleem meestal oplossen.

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

“Een DNS-fout kan erg frustrerend zijn, maar met de juiste stappen kun je het probleem meestal oplossen.”

Wist u dat?

Wist u dat onze expertise zich uitstrekt over een breed scala aan IT-domeinen? We zijn bijzonder bedreven in Microsoft 365, waardoor we bedrijven kunnen helpen hun productiviteit te maximaliseren. Daarnaast hebben we een diepgaand begrip van WordPress, wat ons in staat stelt om op maat gemaakte websites te creëren en te onderhouden. Onze kennis van hosting zorgt ervoor dat uw online aanwezigheid altijd soepel draait. Bovendien zijn we experts in het opzetten van robuuste back-upstrategieën om uw gegevens veilig te houden. En natuurlijk staat beveiliging centraal in alles wat we doen, zodat uw systemen en data altijd beschermd zijn.

Frank Koper. Cashtools vof
Lees verder
Eindelijk na drie dagen aansukkelen, drie keer Ziggo bellen, twee keer een IT kerel die niet terug belt het probleem in 5 minuten opgelost. En duidelijk advies gegeven.
J. van Wijk
Lees verder
Je bent geen nummer maar een klant die door een persoonlijke benadering op vakkundige wijze geholpen wordt.
Melis Sa
Lees verder
Onze computer op de zaak zijn door pc rework op afstand helemaal in orde gemaakt .En als er wat is kan je ze zo bellen .
Arie Algra
Lees verder
Ik heb als zeer prettig ervaren en de persoon was m.i.zeer deskundig.
Belinda
Lees verder
Zeer attent , geduldig en behulpzaam! Is aanrader. mvg.Belinda
Jan Lensink
Lees verder
Snelle deskunge maar vooral een zeer beleefde afhandeling van mijn probleem
Waslander
Lees verder
Snelle reactie op verzoek en uitermate kundige oplossing. Perfect👍
Gonny Burgers
Lees verder
Gewoon heel erg goed, deskundig en vriendelijk
van Wijtvliet
Lees verder
Geen enkel kritiek punt, vlotte bediening, vakkundige reparatie en prijs kwaliteit verhouding op orde.
Sandra Dijkhof
Lees verder
Het probleem was zo gevonden en ook direct opgelost. Zeer tevreden; een echte aanrader!
Ton Wallaart
Lees verder
Goed geholpen. alles opgelost en een nieuwe harddisk!

Waarom PC Rework?

Hulp op afstand

Door middel van hulp op afstand kunnen we nagenoeg elk probleem aanpakken.

WordPress & Hosting

Wilt u een nieuwe website laten maken, hosting regelen of heeft u een helpdesk nodig? Neem gerust contact met ons op.

Microsoft 365

Overweegt uw bedrijf de overstap naar de cloud? Neem contact op voor een kosteloos adviesgesprek.

Scroll naar boven