Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 4.9/5
5/5

Mijn PC Rework

/ PC Rework .

Synology router instellen en optimaliseren: een korte gids

De Synology router is een krachtig apparaat dat je in staat stelt om je thuisnetwerk te beheren en te optimaliseren. Of je nu een beginner bent of een ervaren gebruiker, het instellen en optimaliseren van je Synology router kan soms een uitdaging zijn. In deze korte gids zullen we je stap voor stap begeleiden bij het instellen en optimaliseren van je Synology router, zodat je het maximale uit je thuisnetwerk kunt halen.

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

Stap 1: Verbinden met je Synology router

Om te beginnen, moet je je computer verbinden met de Synology router. Dit kan via een bekabelde of draadloze verbinding. Zorg ervoor dat je computer is verbonden met hetzelfde netwerk als de router. Open vervolgens je favoriete webbrowser en typ het IP-adres van de router in de adresbalk. Dit IP-adres kun je vinden in de documentatie van de router of op de onderkant van het apparaat zelf.

Als je het IP-adres hebt ingevoerd, druk dan op Enter en je wordt naar de inlogpagina van de router geleid. Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord in die je hebt ingesteld tijdens de initiële installatie van de router. Als je dit nog niet hebt gedaan, raadpleeg dan de documentatie van de router voor de standaard inloggegevens.

Stap 2: Basisinstellingen configureren

Na het succesvol inloggen op de router, kom je terecht in het configuratiescherm. Hier kun je verschillende instellingen aanpassen om je thuisnetwerk te optimaliseren. Het is belangrijk om te beginnen met de basisinstellingen, zoals het wijzigen van het wachtwoord en het instellen van een unieke netwerknaam (SSID).

Om het wachtwoord te wijzigen, navigeer je naar het tabblad ‘Beheer’ in het configuratiescherm en zoek je naar de optie ‘Wachtwoord wijzigen’. Volg de instructies op het scherm om een nieuw wachtwoord in te stellen. Zorg ervoor dat je een sterk wachtwoord kiest dat moeilijk te raden is.

Om een unieke netwerknaam (SSID) in te stellen, ga je naar het tabblad ‘Wi-Fi’ in het configuratiescherm en zoek je naar de optie ‘Netwerknaam (SSID) wijzigen’. Voer een naam in die je gemakkelijk kunt onthouden, maar vermijd het gebruik van persoonlijke informatie zoals je naam of adres.

Stap 3: Draadloze instellingen optimaliseren

Na het configureren van de basisinstellingen, is het tijd om de draadloze instellingen van je Synology router te optimaliseren. Dit omvat het kiezen van de juiste draadloze standaard, het kanaal en het beveiligingsprotocol.

Om de draadloze standaard te kiezen, ga je naar het tabblad ‘Wi-Fi’ in het configuratiescherm en zoek je naar de optie ‘Draadloze standaard’. Hier kun je kiezen tussen verschillende standaarden, zoals 802.11n, 802.11ac of 802.11ax. Kies de standaard die het beste past bij de apparaten die je gebruikt in je thuisnetwerk.

Om het juiste kanaal te kiezen, ga je naar het tabblad ‘Wi-Fi’ in het configuratiescherm en zoek je naar de optie ‘Kanaal’. Het is aan te raden om een kanaal te kiezen dat niet wordt gebruikt door andere draadloze netwerken in de buurt. Dit kan de prestaties van je draadloze verbinding verbeteren.

Om het beveiligingsprotocol in te stellen, ga je naar het tabblad ‘Wi-Fi’ in het configuratiescherm en zoek je naar de optie ‘Beveiliging’. Hier kun je kiezen tussen verschillende protocollen, zoals WEP, WPA of WPA2. Kies het meest veilige protocol dat wordt ondersteund door je apparaten.

Stap 4: Gastnetwerk instellen

Als je gasten regelmatig je thuisnetwerk gebruiken, kan het handig zijn om een apart gastnetwerk in te stellen. Hiermee kunnen je gasten verbinding maken met internet zonder toegang te hebben tot je persoonlijke netwerk.

Om een gastnetwerk in te stellen, ga je naar het tabblad ‘Wi-Fi’ in het configuratiescherm en zoek je naar de optie ‘Gastnetwerk’. Volg de instructies op het scherm om een gastnetwerknaam (SSID) en wachtwoord in te stellen. Zorg ervoor dat je een sterk wachtwoord kiest om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.

Stap 5: Poortforwarding configureren

Als je bepaalde diensten wilt hosten op je thuisnetwerk, zoals een webserver of een FTP-server, moet je poortforwarding configureren. Dit zorgt ervoor dat verzoeken naar specifieke poorten worden doorgestuurd naar de juiste apparaten in je netwerk.

Om poortforwarding te configureren, ga je naar het tabblad ‘Poortforwarding’ in het configuratiescherm en zoek je naar de optie ‘Poortforwarding toevoegen’. Voer de benodigde informatie in, zoals het interne IP-adres van het apparaat en de poorten die je wilt doorsturen. Raadpleeg de documentatie van de dienst die je wilt hosten voor de juiste poortnummers.

Stap 6: Beveiligingsinstellingen verbeteren

Naast het instellen van een sterk wachtwoord en het kiezen van een veilig beveiligingsprotocol, zijn er nog andere beveiligingsinstellingen die je kunt configureren om je thuisnetwerk te beschermen.

Om de firewall-instellingen te configureren, ga je naar het tabblad ‘Beveiliging’ in het configuratiescherm en zoek je naar de optie ‘Firewall’. Hier kun je regels toevoegen om inkomend en uitgaand verkeer te controleren. Het is aan te raden om alleen verkeer toe te staan dat nodig is voor de diensten die je gebruikt.

Daarnaast kun je ook de instellingen voor ouderlijk toezicht configureren om de internettoegang voor bepaalde apparaten of gebruikers te beperken. Ga hiervoor naar het tabblad ‘Ouderlijk toezicht’ in het configuratiescherm en volg de instructies op het scherm.


Met deze korte gids heb je de basisstappen doorlopen om je Synology router in te stellen en te optimaliseren. Door het volgen van deze stappen kun je het maximale uit je thuisnetwerk halen en genieten van een snelle en betrouwbare internetverbinding. Als je meer geavanceerde instellingen wilt configureren, raadpleeg dan de documentatie van de router of neem contact op met de klantenservice van Synology.

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

Wist u dat?

Wist u dat onze expertise zich uitstrekt over een breed scala aan IT-domeinen? We zijn bijzonder bedreven in Microsoft 365, waardoor we bedrijven kunnen helpen hun productiviteit te maximaliseren. Daarnaast hebben we een diepgaand begrip van WordPress, wat ons in staat stelt om op maat gemaakte websites te creëren en te onderhouden. Onze kennis van hosting zorgt ervoor dat uw online aanwezigheid altijd soepel draait. Bovendien zijn we experts in het opzetten van robuuste back-upstrategieën om uw gegevens veilig te houden. En natuurlijk staat beveiliging centraal in alles wat we doen, zodat uw systemen en data altijd beschermd zijn.

Frank Koper. Cashtools vof
Lees verder
Eindelijk na drie dagen aansukkelen, drie keer Ziggo bellen, twee keer een IT kerel die niet terug belt het probleem in 5 minuten opgelost. En duidelijk advies gegeven.
J. van Wijk
Lees verder
Je bent geen nummer maar een klant die door een persoonlijke benadering op vakkundige wijze geholpen wordt.
Melis Sa
Lees verder
Onze computer op de zaak zijn door pc rework op afstand helemaal in orde gemaakt .En als er wat is kan je ze zo bellen .
Arie Algra
Lees verder
Ik heb als zeer prettig ervaren en de persoon was m.i.zeer deskundig.
Belinda
Lees verder
Zeer attent , geduldig en behulpzaam! Is aanrader. mvg.Belinda
Jan Lensink
Lees verder
Snelle deskunge maar vooral een zeer beleefde afhandeling van mijn probleem
Waslander
Lees verder
Snelle reactie op verzoek en uitermate kundige oplossing. Perfect👍
Gonny Burgers
Lees verder
Gewoon heel erg goed, deskundig en vriendelijk
van Wijtvliet
Lees verder
Geen enkel kritiek punt, vlotte bediening, vakkundige reparatie en prijs kwaliteit verhouding op orde.
Sandra Dijkhof
Lees verder
Het probleem was zo gevonden en ook direct opgelost. Zeer tevreden; een echte aanrader!
Ton Wallaart
Lees verder
Goed geholpen. alles opgelost en een nieuwe harddisk!

Waarom PC Rework?

Hulp op afstand

Door middel van hulp op afstand kunnen we nagenoeg elk probleem aanpakken.

WordPress & Hosting

Wilt u een nieuwe website laten maken, hosting regelen of heeft u een helpdesk nodig? Neem gerust contact met ons op.

Microsoft 365

Overweegt uw bedrijf de overstap naar de cloud? Neem contact op voor een kosteloos adviesgesprek.

Scroll naar boven