Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 4.9/5
5/5

Mijn PC Rework

/ PC Rework .

Malware op Mac-systemen: Mythen en realiteit

Malware, kwaadaardige software die schadelijke activiteiten op computers uitvoert, is al geruime tijd een punt van zorg voor gebruikers van Windows-systemen. Maar wat zit er achter de mythe van Mac-systemen die immuun zijn voor malware? In dit artikel zullen we de realiteit van malware op Mac-systemen onderzoeken en enkele belangrijke feiten onthullen.

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

Mac-systemen en malware: de mythe

Er heerst een algemeen geloof dat Mac-systemen immuun zijn voor malware. Dit idee is ontstaan door de jarenlange dominantie van Windows-systemen op de markt en de daaruit voortvloeiende focus van malware-ontwikkelaars op het aanvallen van Windows-gebruikers. Mac-gebruikers voelden zich veilig en dachten dat ze geen antivirussoftware nodig hadden.

Een andere factor die heeft bijgedragen aan de mythe is het gesloten ecosysteem van Apple. Mac-gebruikers kunnen alleen software downloaden van de officiële App Store, wat de kans op het downloaden van geïnfecteerde software verkleint. Bovendien heeft Apple ingebouwde beveiligingsmaatregelen, zoals Gatekeeper, die helpen bij het voorkomen van de installatie van onveilige software.

De realiteit van malware op Mac-systemen

Hoewel het waar is dat Mac-gebruikers minder vaak doelwit zijn van malware-aanvallen dan Windows-gebruikers, betekent dit niet dat Mac-systemen volledig immuun zijn. In de afgelopen jaren is het aantal malware-infecties op Mac-systemen gestaag toegenomen.

De belangrijkste reden voor deze toename is de groeiende populariteit van Mac-systemen. Naarmate het marktaandeel van Mac-computers groeit, wordt het voor malware-ontwikkelaars steeds aantrekkelijker om hun aandacht te richten op dit platform. Bovendien zijn Mac-gebruikers vaak minder voorbereid op malware-aanvallen, omdat ze nog steeds geloven in de mythe van de onkwetsbaarheid.

Een andere belangrijke factor is de opkomst van gerichte aanvallen op Mac-gebruikers. In plaats van wijdverspreide malware-aanvallen, richten cybercriminelen zich steeds vaker op specifieke doelwitten, zoals bedrijven en individuen met gevoelige informatie. Deze gerichte aanvallen maken gebruik van geavanceerde technieken en kunnen zeer schadelijk zijn.

Malware op Mac-systemen: feiten en cijfers

Om de realiteit van malware op Mac-systemen verder te illustreren, zijn hier enkele feiten en cijfers:

  • Volgens een rapport van Malwarebytes is het aantal malware-detecties op Mac-systemen in 2019 met 400% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.
  • In 2020 ontdekte Kaspersky een nieuwe malware genaamd Shlayer die specifiek gericht was op Mac-gebruikers. Deze malware verspreidde zich via valse Adobe Flash Player-updates.
  • Een onderzoek van Check Point Research onthulde dat 30% van de Mac-gebruikers ten minste één vorm van malware op hun systeem had.

Deze feiten tonen aan dat de dreiging van malware op Mac-systemen reëel is en niet langer genegeerd kan worden.

Hoe kun je jezelf beschermen?

Hoewel de dreiging van malware op Mac-systemen toeneemt, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen:

  • Installeer een betrouwbare antivirussoftware op je Mac. Er zijn verschillende gerenommeerde beveiligingsbedrijven die specifieke antivirusoplossingen voor Mac-systemen bieden.
  • Houd je software up-to-date. Zorg ervoor dat zowel het besturingssysteem als alle geïnstalleerde applicaties regelmatig worden bijgewerkt om bekende beveiligingslekken te dichten.
  • Wees voorzichtig met het downloaden van software van externe bronnen. Probeer zoveel mogelijk software te downloaden van de officiële App Store en vermijd het installeren van software van onbekende bronnen.
  • Oefen veilig surfgedrag. Wees voorzichtig met het klikken op verdachte links, open geen e-mailbijlagen van onbekende afzenders en vermijd het bezoeken van onveilige websites.

Door deze maatregelen te volgen, kun je jezelf aanzienlijk beschermen tegen malware-aanvallen op je Mac-systeem.


Malware op Mac-systemen: Mythen en realiteit

Hoewel er lang een mythe heeft bestaan dat Mac-systemen immuun zijn voor malware, is de realiteit anders. Het aantal malware-infecties op Mac-systemen neemt toe en gerichte aanvallen op Mac-gebruikers worden steeds vaker gezien. Het is belangrijk om deze dreiging serieus te nemen en passende maatregelen te nemen om jezelf te beschermen. Door het installeren van antivirussoftware, het updaten van je software en het oefenen van veilig surfgedrag, kun je de kans op een malware-infectie aanzienlijk verkleinen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Mac-malware en neem de nodige voorzorgsmaatregelen om jezelf en je systeem veilig te houden.

Wist u dat?

Wist u dat onze expertise zich uitstrekt over een breed scala aan IT-domeinen? We zijn bijzonder bedreven in Microsoft 365, waardoor we bedrijven kunnen helpen hun productiviteit te maximaliseren. Daarnaast hebben we een diepgaand begrip van WordPress, wat ons in staat stelt om op maat gemaakte websites te creëren en te onderhouden. Onze kennis van hosting zorgt ervoor dat uw online aanwezigheid altijd soepel draait. Bovendien zijn we experts in het opzetten van robuuste back-upstrategieën om uw gegevens veilig te houden. En natuurlijk staat beveiliging centraal in alles wat we doen, zodat uw systemen en data altijd beschermd zijn.

Frank Koper. Cashtools vof
Lees verder
Eindelijk na drie dagen aansukkelen, drie keer Ziggo bellen, twee keer een IT kerel die niet terug belt het probleem in 5 minuten opgelost. En duidelijk advies gegeven.
J. van Wijk
Lees verder
Je bent geen nummer maar een klant die door een persoonlijke benadering op vakkundige wijze geholpen wordt.
Melis Sa
Lees verder
Onze computer op de zaak zijn door pc rework op afstand helemaal in orde gemaakt .En als er wat is kan je ze zo bellen .
Arie Algra
Lees verder
Ik heb als zeer prettig ervaren en de persoon was m.i.zeer deskundig.
Belinda
Lees verder
Zeer attent , geduldig en behulpzaam! Is aanrader. mvg.Belinda
Jan Lensink
Lees verder
Snelle deskunge maar vooral een zeer beleefde afhandeling van mijn probleem
Waslander
Lees verder
Snelle reactie op verzoek en uitermate kundige oplossing. Perfect👍
Gonny Burgers
Lees verder
Gewoon heel erg goed, deskundig en vriendelijk
van Wijtvliet
Lees verder
Geen enkel kritiek punt, vlotte bediening, vakkundige reparatie en prijs kwaliteit verhouding op orde.
Sandra Dijkhof
Lees verder
Het probleem was zo gevonden en ook direct opgelost. Zeer tevreden; een echte aanrader!
Ton Wallaart
Lees verder
Goed geholpen. alles opgelost en een nieuwe harddisk!

Waarom PC Rework?

Hulp op afstand

Door middel van hulp op afstand kunnen we nagenoeg elk probleem aanpakken.

WordPress & Hosting

Wilt u een nieuwe website laten maken, hosting regelen of heeft u een helpdesk nodig? Neem gerust contact met ons op.

Microsoft 365

Overweegt uw bedrijf de overstap naar de cloud? Neem contact op voor een kosteloos adviesgesprek.

Scroll naar boven