Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 4.9/5
5/5

Mijn PC Rework

/ PC Rework .

Tips voor het veilig openen van e-mailbijlagen

Met de groeiende afhankelijkheid van digitale communicatie is e-mail een essentieel onderdeel geworden van ons dagelijks leven. We gebruiken e-mail voor verschillende doeleinden, zoals het uitwisselen van informatie, het versturen van documenten en het ontvangen van belangrijke berichten. Hoewel e-mail efficiënt en handig is, brengt het ook beveiligingsrisico’s met zich mee, met name bij het openen van e-mailbijlagen. In dit artikel delen we enkele belangrijke tips om veilig om te gaan met e-mailbijlagen en jezelf te beschermen tegen mogelijke bedreigingen.

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

1. Wees voorzichtig met onbekende afzenders

Een van de belangrijkste tips bij het veilig openen van e-mailbijlagen is om voorzichtig te zijn met onbekende afzenders. Als je een e-mail ontvangt van een afzender die je niet kent, wees dan extra waakzaam bij het openen van de bijlage. Cybercriminelen kunnen zich voordoen als bekende organisaties of personen om je te verleiden om schadelijke bijlagen te openen. Controleer altijd de afzender en wees terughoudend bij het openen van bijlagen van onbekende bronnen.

2. Controleer de bestandsextensie

Een andere belangrijke tip is om de bestandsextensie van de bijlage te controleren voordat je deze opent. Bestandsextensies zoals .exe, .vbs en .bat kunnen schadelijke code bevatten die je computer of netwerk kunnen infecteren. Wees extra voorzichtig bij het openen van bijlagen met ongebruikelijke of verdachte bestandsextensies. Als je twijfelt, neem dan contact op met de afzender om te verifiëren of de bijlage veilig is.

3. Gebruik een up-to-date antivirusprogramma

Een effectieve manier om jezelf te beschermen tegen schadelijke bijlagen is door het gebruik van een up-to-date antivirusprogramma. Antivirussoftware kan verdachte bestanden detecteren en blokkeren voordat ze schade kunnen aanrichten. Zorg ervoor dat je antivirusprogramma regelmatig wordt bijgewerkt om de nieuwste bedreigingen te kunnen detecteren. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig scans uit te voeren op je computer om eventuele malware op te sporen en te verwijderen.

4. Vermijd het openen van bijlagen van onbekende links

Een veelvoorkomende methode die cybercriminelen gebruiken om schadelijke bijlagen te verspreiden, is door het versturen van e-mails met links naar deze bijlagen. Wees voorzichtig bij het openen van bijlagen van onbekende links, zelfs als de afzender betrouwbaar lijkt. Het is altijd veiliger om de bijlage rechtstreeks te downloaden van de officiële website of het online platform van de afzender. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat de bijlage veilig is en niet is gewijzigd door kwaadwillenden.

5. Maak gebruik van online documentviewers

Als je een bijlage ontvangt die je niet vertrouwt of waarvan je de bron niet kent, kun je overwegen om gebruik te maken van online documentviewers. Deze tools stellen je in staat om de inhoud van het document te bekijken zonder het daadwerkelijk te downloaden en te openen op je computer. Hierdoor kun je de bijlage inspecteren en beoordelen of deze veilig is voordat je deze opent op je eigen apparaat.

6. Wees op je hoede voor phishing-e-mails

Phishing-e-mails zijn een veelvoorkomende vorm van cyberaanvallen waarbij criminelen proberen gevoelige informatie te verkrijgen, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcardgegevens. Vaak bevatten deze e-mails schadelijke bijlagen die zijn ontworpen om je te misleiden. Wees altijd op je hoede bij het openen van bijlagen in e-mails die verdacht lijken of vragen om persoonlijke informatie. Controleer de afzender en de inhoud van de e-mail zorgvuldig voordat je actie onderneemt.

7. Houd je software up-to-date

Regelmatige software-updates zijn essentieel voor het behoud van een veilige computeromgeving. Fabrikanten brengen regelmatig updates uit om beveiligingslekken te dichten en kwetsbaarheden te verhelpen. Zorg ervoor dat je besturingssysteem, antivirusprogramma en andere software regelmatig worden bijgewerkt naar de nieuwste versies. Op deze manier minimaliseer je de kans op beveiligingsrisico’s bij het openen van e-mailbijlagen.


Met deze tips kun je veilig omgaan met e-mailbijlagen en jezelf beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Het is belangrijk om altijd waakzaam te zijn en verdachte bijlagen met de nodige voorzichtigheid te behandelen. Door bewust te zijn van de risico’s en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je genieten van een veilige digitale ervaring.

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

Wist u dat?

Wist u dat onze expertise zich uitstrekt over een breed scala aan IT-domeinen? We zijn bijzonder bedreven in Microsoft 365, waardoor we bedrijven kunnen helpen hun productiviteit te maximaliseren. Daarnaast hebben we een diepgaand begrip van WordPress, wat ons in staat stelt om op maat gemaakte websites te creëren en te onderhouden. Onze kennis van hosting zorgt ervoor dat uw online aanwezigheid altijd soepel draait. Bovendien zijn we experts in het opzetten van robuuste back-upstrategieën om uw gegevens veilig te houden. En natuurlijk staat beveiliging centraal in alles wat we doen, zodat uw systemen en data altijd beschermd zijn.

Frank Koper. Cashtools vof
Lees verder
Eindelijk na drie dagen aansukkelen, drie keer Ziggo bellen, twee keer een IT kerel die niet terug belt het probleem in 5 minuten opgelost. En duidelijk advies gegeven.
J. van Wijk
Lees verder
Je bent geen nummer maar een klant die door een persoonlijke benadering op vakkundige wijze geholpen wordt.
Melis Sa
Lees verder
Onze computer op de zaak zijn door pc rework op afstand helemaal in orde gemaakt .En als er wat is kan je ze zo bellen .
Arie Algra
Lees verder
Ik heb als zeer prettig ervaren en de persoon was m.i.zeer deskundig.
Belinda
Lees verder
Zeer attent , geduldig en behulpzaam! Is aanrader. mvg.Belinda
Jan Lensink
Lees verder
Snelle deskunge maar vooral een zeer beleefde afhandeling van mijn probleem
Waslander
Lees verder
Snelle reactie op verzoek en uitermate kundige oplossing. Perfect👍
Gonny Burgers
Lees verder
Gewoon heel erg goed, deskundig en vriendelijk
van Wijtvliet
Lees verder
Geen enkel kritiek punt, vlotte bediening, vakkundige reparatie en prijs kwaliteit verhouding op orde.
Sandra Dijkhof
Lees verder
Het probleem was zo gevonden en ook direct opgelost. Zeer tevreden; een echte aanrader!
Ton Wallaart
Lees verder
Goed geholpen. alles opgelost en een nieuwe harddisk!

Waarom PC Rework?

Hulp op afstand

Door middel van hulp op afstand kunnen we nagenoeg elk probleem aanpakken.

WordPress & Hosting

Wilt u een nieuwe website laten maken, hosting regelen of heeft u een helpdesk nodig? Neem gerust contact met ons op.

Microsoft 365

Overweegt uw bedrijf de overstap naar de cloud? Neem contact op voor een kosteloos adviesgesprek.

Scroll naar boven