Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 4.9/5
5/5

Mijn PC Rework

/ PC Rework .

Synology NAS als mediaserver gebruiken: praktisch advies

Met de opkomst van digitale media en de groeiende behoefte aan het opslaan en streamen van grote hoeveelheden foto’s, video’s en muziek, is het gebruik van een Network Attached Storage (NAS) als mediaserver steeds populairder geworden. Een NAS, zoals die van Synology, biedt een handige en betrouwbare manier om al je media op één centrale locatie op te slaan en te benaderen vanaf verschillende apparaten in je huis.

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

Als je overweegt om je Synology NAS in te zetten als mediaserver, zijn er een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden om het meeste uit deze opstelling te halen. In dit artikel zullen we je voorzien van nuttig advies en tips om je te begeleiden bij het gebruik van je Synology NAS als mediaserver.

1. Kies de juiste NAS voor jouw behoeften

Voordat je je Synology NAS kunt gebruiken als mediaserver, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je het juiste model hebt dat voldoet aan jouw opslag- en prestatiebehoeften. Synology biedt een breed scala aan NAS-apparaten, variërend van instapmodellen voor thuisgebruik tot krachtige systemen voor professioneel gebruik. Zorg ervoor dat je NAS voldoende opslagcapaciteit heeft om al je media te kunnen bewaren en dat het de benodigde rekenkracht heeft om soepel video’s te kunnen streamen.

2. Installeer de juiste software

Om je Synology NAS als mediaserver te kunnen gebruiken, moet je de juiste software installeren. Synology biedt verschillende pakketten aan die specifiek zijn ontworpen voor het beheren en streamen van media. Een van de meest populaire pakketten is Video Station, waarmee je je videocollectie kunt organiseren en streamen naar verschillende apparaten in je huis. Daarnaast biedt Synology ook Audio Station voor het beheren van je muziekcollectie en Photo Station voor het beheren van je foto’s.

3. Maak gebruik van DLNA en Plex

Om je media te kunnen streamen naar verschillende apparaten in je huis, kun je gebruikmaken van DLNA (Digital Living Network Alliance) of Plex. DLNA is een standaard die het mogelijk maakt om media te delen en te streamen tussen verschillende apparaten, zoals smart-tv’s, gameconsoles en mobiele apparaten. Plex is een krachtige mediaserver-software die je in staat stelt om je media te organiseren en te streamen naar al je apparaten, zowel thuis als onderweg.

4. Zorg voor een goede netwerkverbinding

Om een soepele streamingervaring te garanderen, is het essentieel om te zorgen voor een stabiele en snelle netwerkverbinding tussen je Synology NAS en de apparaten waarnaar je wilt streamen. Sluit je NAS indien mogelijk aan via een bekabelde Ethernet-verbinding in plaats van via wifi, aangezien bekabelde verbindingen over het algemeen stabieler en sneller zijn voor het streamen van media.

5. Maak regelmatig back-ups

Het is belangrijk om regelmatig back-ups te maken van je media op je Synology NAS om te voorkomen dat je gegevens verliest in geval van een storing of defect aan je NAS. Synology biedt verschillende back-upmogelijkheden, zoals het maken van back-ups naar externe harde schijven, cloudopslagdiensten of een ander Synology NAS-apparaat. Zorg ervoor dat je een back-upstrategie implementeert die past bij jouw behoeften en dat je regelmatig controleert of je back-ups succesvol zijn uitgevoerd.


Door de bovenstaande tips te volgen en rekening te houden met de praktische aspecten van het gebruik van je Synology NAS als mediaserver, kun je optimaal genieten van al je digitale media op een eenvoudige en georganiseerde manier. Of je nu films wilt streamen naar je tv, muziek wilt afspelen op je geluidssysteem of foto’s wilt bekijken op je tablet, je Synology NAS kan fungeren als het centrale knooppunt voor al je media-entertainmentbehoeften.

Heb je nog vragen of heb je hulp nodig bij het instellen van je Synology NAS als mediaserver? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

Wist u dat?

Wist u dat onze expertise zich uitstrekt over een breed scala aan IT-domeinen? We zijn bijzonder bedreven in Microsoft 365, waardoor we bedrijven kunnen helpen hun productiviteit te maximaliseren. Daarnaast hebben we een diepgaand begrip van WordPress, wat ons in staat stelt om op maat gemaakte websites te creëren en te onderhouden. Onze kennis van hosting zorgt ervoor dat uw online aanwezigheid altijd soepel draait. Bovendien zijn we experts in het opzetten van robuuste back-upstrategieën om uw gegevens veilig te houden. En natuurlijk staat beveiliging centraal in alles wat we doen, zodat uw systemen en data altijd beschermd zijn.

Frank Koper. Cashtools vof
Lees verder
Eindelijk na drie dagen aansukkelen, drie keer Ziggo bellen, twee keer een IT kerel die niet terug belt het probleem in 5 minuten opgelost. En duidelijk advies gegeven.
J. van Wijk
Lees verder
Je bent geen nummer maar een klant die door een persoonlijke benadering op vakkundige wijze geholpen wordt.
Melis Sa
Lees verder
Onze computer op de zaak zijn door pc rework op afstand helemaal in orde gemaakt .En als er wat is kan je ze zo bellen .
Arie Algra
Lees verder
Ik heb als zeer prettig ervaren en de persoon was m.i.zeer deskundig.
Belinda
Lees verder
Zeer attent , geduldig en behulpzaam! Is aanrader. mvg.Belinda
Jan Lensink
Lees verder
Snelle deskunge maar vooral een zeer beleefde afhandeling van mijn probleem
Waslander
Lees verder
Snelle reactie op verzoek en uitermate kundige oplossing. Perfect👍
Gonny Burgers
Lees verder
Gewoon heel erg goed, deskundig en vriendelijk
van Wijtvliet
Lees verder
Geen enkel kritiek punt, vlotte bediening, vakkundige reparatie en prijs kwaliteit verhouding op orde.
Sandra Dijkhof
Lees verder
Het probleem was zo gevonden en ook direct opgelost. Zeer tevreden; een echte aanrader!
Ton Wallaart
Lees verder
Goed geholpen. alles opgelost en een nieuwe harddisk!

Waarom PC Rework?

Hulp op afstand

Door middel van hulp op afstand kunnen we nagenoeg elk probleem aanpakken.

WordPress & Hosting

Wilt u een nieuwe website laten maken, hosting regelen of heeft u een helpdesk nodig? Neem gerust contact met ons op.

Microsoft 365

Overweegt uw bedrijf de overstap naar de cloud? Neem contact op voor een kosteloos adviesgesprek.

Scroll naar boven