Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 4.9/5
5/5

Mijn PC Rework

/ PC Rework .


Het herstellen van internetverbindingen na een firewall-update

Het herstellen van internetverbindingen na een firewall-update

Een firewall-update kan soms onverwachte problemen veroorzaken, zoals het verlies van internetverbindingen. Dit kan frustrerend zijn, vooral als je afhankelijk bent van een stabiele internetverbinding voor werk of persoonlijk gebruik. In dit artikel bespreken we de stappen die je kunt nemen om je internetverbinding te herstellen na een firewall-update.

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

Waarom veroorzaakt een firewall-update problemen?

Firewalls zijn ontworpen om je netwerk te beschermen tegen ongewenste toegang en potentiële bedreigingen. Bij een update kunnen de instellingen van de firewall veranderen, wat kan leiden tot geblokkeerde verbindingen of andere netwerkproblemen. Dit gebeurt meestal omdat de nieuwe instellingen strikter zijn of omdat bepaalde uitzonderingen die eerder waren ingesteld, zijn verwijderd.

Stappen om je internetverbinding te herstellen

1. Controleer de basisverbinding

Voordat je in de firewall-instellingen duikt, is het belangrijk om eerst de basisverbinding te controleren. Zorg ervoor dat je modem en router correct zijn aangesloten en dat er geen fysieke problemen zijn met de kabels. Probeer ook je modem en router opnieuw op te starten door ze uit te schakelen, 30 seconden te wachten en ze vervolgens weer in te schakelen.

2. Firewall-instellingen controleren

Na het controleren van de basisverbindingen, is de volgende stap om de firewall-instellingen te controleren. Dit kan variëren afhankelijk van het type firewall dat je gebruikt (bijvoorbeeld Windows Firewall, een hardwarematige firewall of een firewall van een derde partij). Hier zijn enkele algemene stappen:

 • Open de firewall-configuratie via het configuratiescherm of de specifieke firewall-software.
 • Controleer de lijst met geblokkeerde programma’s en zorg ervoor dat essentiële netwerkprogramma’s niet worden geblokkeerd.
 • Controleer de inkomende en uitgaande regels om te zien of er iets is veranderd sinds de update.
 • Als je niet zeker weet welke instellingen correct zijn, kun je proberen de firewall tijdelijk uit te schakelen om te zien of dit het probleem oplost. Vergeet niet om de firewall weer in te schakelen zodra je klaar bent met testen.

3. Netwerkadapters en -instellingen controleren

Als de firewall-instellingen correct lijken te zijn, controleer dan de netwerkadapters en -instellingen op je computer:

 • Open het configuratiescherm en ga naar “Netwerk en internet”.
 • Klik op “Netwerkcentrum” en vervolgens op “Adapterinstellingen wijzigen”.
 • Controleer of de juiste netwerkadapter is ingeschakeld en geen problemen vertoont.
 • Rechtsklik op de netwerkadapter en selecteer “Eigenschappen”. Zorg ervoor dat de instellingen voor TCP/IP correct zijn geconfigureerd.

4. DNS-instellingen controleren

Problemen met DNS-instellingen kunnen ook leiden tot het verlies van internetverbindingen na een firewall-update. Controleer en reset indien nodig je DNS-instellingen:

 • Open een opdrachtprompt als beheerder.
 • Typ het volgende commando en druk op Enter: ipconfig /flushdns
 • Typ vervolgens: ipconfig /registerdns
 • Herstart je computer om de wijzigingen door te voeren.

5. Logbestanden controleren

Veel firewalls houden logbestanden bij van geblokkeerde verbindingen en andere activiteiten. Deze logbestanden kunnen waardevolle informatie bevatten over waarom bepaalde verbindingen worden geblokkeerd:

 • Open de firewall-software en zoek naar de optie om logbestanden te bekijken.
 • Controleer de logbestanden op meldingen over geblokkeerde verbindingen en noteer eventuele patronen of specifieke IP-adressen die worden geblokkeerd.
 • Gebruik deze informatie om de firewall-instellingen aan te passen en de geblokkeerde verbindingen toe te staan.

6. Firewall-regels aanpassen

Als je specifieke programma’s of diensten hebt die niet werken na de firewall-update, moet je mogelijk aangepaste regels toevoegen om deze verbindingen toe te staan:

 • Open de firewall-configuratie en ga naar de sectie voor inkomende en uitgaande regels.
 • Klik op “Nieuwe regel” en volg de stappen om een aangepaste regel toe te voegen voor het programma of de dienst die problemen ondervindt.
 • Zorg ervoor dat je de juiste poorten en protocollen specificeert die door het programma of de dienst worden gebruikt.

7. Firmware van de router bijwerken

In sommige gevallen kan het probleem ook te maken hebben met verouderde firmware op je router. Controleer of er updates beschikbaar zijn voor je router en voer deze uit indien nodig:

 • Log in op de webinterface van je router (meestal via een webbrowser en het invoeren van het IP-adres van de router).
 • Zoek naar de optie om de firmware bij te werken en volg de instructies van de fabrikant.

8. Hulp inschakelen

Als je na het volgen van deze stappen nog steeds problemen ondervindt, kan het nuttig zijn om hulp in te schakelen van een professional. Soms kunnen problemen met firewalls en internetverbindingen complex zijn en gespecialiseerde kennis vereisen om op te lossen.

Preventieve maatregelen voor toekomstige updates

Om te voorkomen dat je in de toekomst opnieuw problemen ondervindt na een firewall-update, kun je enkele preventieve maatregelen nemen:

 • Maak een back-up van je huidige firewall-instellingen voordat je een update uitvoert. Dit stelt je in staat om snel terug te keren naar de vorige configuratie als er problemen optreden.
 • Lees de release-opmerkingen van de update om te begrijpen welke wijzigingen worden aangebracht en of deze van invloed kunnen zijn op je netwerkconfiguratie.
 • Voer updates uit tijdens een periode waarin je minder afhankelijk bent van je internetverbinding, zodat je de tijd hebt om eventuele problemen op te lossen zonder onderbrekingen.

Conclusie

Het herstellen van internetverbindingen na een firewall-update kan een uitdaging zijn, maar met de juiste stappen en voorzorgsmaatregelen kun je de meeste problemen oplossen. Door de basisverbindingen te controleren, firewall- en netwerkinstellingen te inspecteren en logbestanden te bekijken, kun je de oorzaak van het probleem identificeren en oplossen. Vergeet niet om preventieve maatregelen te nemen voor toekomstige updates om de kans op problemen te minimaliseren.

Het herstellen van internetverbindingen na een firewall-update vereist geduld en zorgvuldigheid, maar met de juiste aanpak kun je je netwerk snel weer operationeel krijgen.


Heb je nog vragen of heb je hulp nodig bij het oplossen van je netwerkproblemen? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!


Wist u dat?

Wist u dat onze expertise zich uitstrekt over een breed scala aan IT-domeinen? We zijn bijzonder bedreven in Microsoft 365, waardoor we bedrijven kunnen helpen hun productiviteit te maximaliseren. Daarnaast hebben we een diepgaand begrip van WordPress, wat ons in staat stelt om op maat gemaakte websites te creëren en te onderhouden. Onze kennis van hosting zorgt ervoor dat uw online aanwezigheid altijd soepel draait. Bovendien zijn we experts in het opzetten van robuuste back-upstrategieën om uw gegevens veilig te houden. En natuurlijk staat beveiliging centraal in alles wat we doen, zodat uw systemen en data altijd beschermd zijn.

Frank Koper. Cashtools vof
Lees verder
Eindelijk na drie dagen aansukkelen, drie keer Ziggo bellen, twee keer een IT kerel die niet terug belt het probleem in 5 minuten opgelost. En duidelijk advies gegeven.
J. van Wijk
Lees verder
Je bent geen nummer maar een klant die door een persoonlijke benadering op vakkundige wijze geholpen wordt.
Melis Sa
Lees verder
Onze computer op de zaak zijn door pc rework op afstand helemaal in orde gemaakt .En als er wat is kan je ze zo bellen .
Arie Algra
Lees verder
Ik heb als zeer prettig ervaren en de persoon was m.i.zeer deskundig.
Belinda
Lees verder
Zeer attent , geduldig en behulpzaam! Is aanrader. mvg.Belinda
Jan Lensink
Lees verder
Snelle deskunge maar vooral een zeer beleefde afhandeling van mijn probleem
Waslander
Lees verder
Snelle reactie op verzoek en uitermate kundige oplossing. Perfect👍
Gonny Burgers
Lees verder
Gewoon heel erg goed, deskundig en vriendelijk
van Wijtvliet
Lees verder
Geen enkel kritiek punt, vlotte bediening, vakkundige reparatie en prijs kwaliteit verhouding op orde.
Sandra Dijkhof
Lees verder
Het probleem was zo gevonden en ook direct opgelost. Zeer tevreden; een echte aanrader!
Ton Wallaart
Lees verder
Goed geholpen. alles opgelost en een nieuwe harddisk!

Waarom PC Rework?

Hulp op afstand

Door middel van hulp op afstand kunnen we nagenoeg elk probleem aanpakken.

WordPress & Hosting

Wilt u een nieuwe website laten maken, hosting regelen of heeft u een helpdesk nodig? Neem gerust contact met ons op.

Microsoft 365

Overweegt uw bedrijf de overstap naar de cloud? Neem contact op voor een kosteloos adviesgesprek.

Scroll naar boven