Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 4.9/5
5/5

Mijn PC Rework

/ PC Rework .

Het configureren van SPF-records voor e-mailauthenticatie

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

Veiligheid en authenticatie zijn essentiële aspecten van e-mailcommunicatie. Als eigenaar van een domein wil je er zeker van zijn dat jouw e-mails veilig en betrouwbaar zijn. Een manier om dit te bereiken is door het configureren van SPF-records voor e-mailauthenticatie. In dit artikel zullen we je stap voor stap begeleiden bij het opzetten van SPF-records en laten we zien hoe dit bijdraagt aan het verhogen van de betrouwbaarheid van jouw e-mails.

Wat zijn SPF-records?

Sender Policy Framework (SPF) is een e-mailverificatiemethode die helpt bij het voorkomen van spoofing en vervalsing van e-mails. SPF-records worden toegevoegd aan de DNS-instellingen van een domein en specificeren welke servers gemachtigd zijn om e-mails te verzenden namens dat domein. Wanneer een e-mailserver een inkomende e-mail ontvangt, kan deze de SPF-records van het verzendende domein controleren om te verifiëren of de e-mail afkomstig is van een geautoriseerde server. Dit helpt bij het verminderen van spam en phishing-pogingen.

Hoe SPF-records te configureren

Om SPF-records te configureren, moet je toegang hebben tot de DNS-instellingen van jouw domein. Volg deze stappen om SPF-records toe te voegen:

  1. Log in op het controlepaneel van jouw domeinprovider.
  2. Zoek naar de DNS-instellingen of DNS-beheersectie.
  3. Voeg een nieuw TXT-record toe met de naam van jouw domein, bijvoorbeeld “example.com”.
  4. Voeg de SPF-informatie toe aan het waardeveld van het TXT-record. De SPF-informatie begint altijd met “v=spf1” en wordt gevolgd door de servers die gemachtigd zijn om e-mails te verzenden. Hier is een voorbeeld van een SPF-record:

v=spf1 include:_spf.example.com ~all

Het bovenstaande voorbeeld geeft aan dat de SPF-controle moet controleren of het IP-adres van de verzendende server overeenkomt met de servers die zijn opgegeven in het TXT-record “_spf.example.com”. Het “~all” -gedeelte geeft aan dat alle andere servers niet gemachtigd zijn om e-mails te verzenden, maar dat dit niet hard gefaald moet worden geïnterpreteerd.

Het is belangrijk om op te merken dat het toevoegen van een SPF-record de e-mailverificatie verbetert, maar het kan ook gevolgen hebben als het niet correct is geconfigureerd. Zorg ervoor dat je de juiste servers opgeeft en test de configuratie voordat je de wijzigingen opslaat.

SPF-records en e-maildomeinen van derden

Als je een e-mailservice van derden gebruikt, zoals een marketing automation-platform of een cloudgebaseerde e-mailprovider, moet je mogelijk specifieke SPF-informatie toevoegen om ervoor te zorgen dat jouw e-mails correct worden geauthenticeerd.

Sommige e-mailservices bieden specifieke instructies voor het configureren van SPF-records. Raadpleeg de documentatie van jouw e-mailserviceprovider voor meer informatie over hoe je SPF-records moet configureren in combinatie met hun service.

SPF-recordvoorbeelden

Om je een beter idee te geven van hoe SPF-records eruit kunnen zien, zijn hier een paar voorbeelden:

v=spf1 include:_spf.example.com ~all
v=spf1 include:spf.protection.outlook.com -all
v=spf1 ip4:192.0.2.0/24 ip4:198.51.100.123 -all

De eerste twee voorbeelden maken gebruik van het “include” mechanisme om te verwijzen naar andere SPF-records. Het derde voorbeeld specificeert specifieke IP-adressen die gemachtigd zijn om e-mails te verzenden.

Verificatie en testen van SPF-records

Na het configureren van SPF-records is het belangrijk om de configuratie te verifiëren en te testen. Er zijn verschillende online SPF-recordvalidatietools beschikbaar waarmee je kunt controleren of jouw SPF-record correct is geconfigureerd. Deze tools controleren of de juiste servers zijn opgegeven en of er geen syntaxisfouten zijn.

Een populaire SPF-recordvalidatietool is de “SPF Record Testing Tools” van dmarcian. Je kunt hun tool gebruiken om jouw SPF-record te valideren en eventuele problemen op te lossen voordat je de configuratie opslaat.

Conclusie

Het configureren van SPF-records voor e-mailauthenticatie is een belangrijke stap om de betrouwbaarheid en veiligheid van jouw e-mails te verbeteren. Met SPF-records kun je aangeven welke servers gemachtigd zijn om e-mails namens jouw domein te verzenden, waardoor spoofing en vervalsing van e-mails worden voorkomen. Zorg ervoor dat je de juiste SPF-informatie toevoegt aan de DNS-instellingen van jouw domein en test de configuratie om ervoor te zorgen dat alles correct is geconfigureerd.

Heb je nog vragen of heb je hulp nodig bij het configureren van SPF-records? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

Wist u dat?

Wist u dat onze expertise zich uitstrekt over een breed scala aan IT-domeinen? We zijn bijzonder bedreven in Microsoft 365, waardoor we bedrijven kunnen helpen hun productiviteit te maximaliseren. Daarnaast hebben we een diepgaand begrip van WordPress, wat ons in staat stelt om op maat gemaakte websites te creëren en te onderhouden. Onze kennis van hosting zorgt ervoor dat uw online aanwezigheid altijd soepel draait. Bovendien zijn we experts in het opzetten van robuuste back-upstrategieën om uw gegevens veilig te houden. En natuurlijk staat beveiliging centraal in alles wat we doen, zodat uw systemen en data altijd beschermd zijn.

Frank Koper. Cashtools vof
Lees verder
Eindelijk na drie dagen aansukkelen, drie keer Ziggo bellen, twee keer een IT kerel die niet terug belt het probleem in 5 minuten opgelost. En duidelijk advies gegeven.
J. van Wijk
Lees verder
Je bent geen nummer maar een klant die door een persoonlijke benadering op vakkundige wijze geholpen wordt.
Melis Sa
Lees verder
Onze computer op de zaak zijn door pc rework op afstand helemaal in orde gemaakt .En als er wat is kan je ze zo bellen .
Arie Algra
Lees verder
Ik heb als zeer prettig ervaren en de persoon was m.i.zeer deskundig.
Belinda
Lees verder
Zeer attent , geduldig en behulpzaam! Is aanrader. mvg.Belinda
Jan Lensink
Lees verder
Snelle deskunge maar vooral een zeer beleefde afhandeling van mijn probleem
Waslander
Lees verder
Snelle reactie op verzoek en uitermate kundige oplossing. Perfect👍
Gonny Burgers
Lees verder
Gewoon heel erg goed, deskundig en vriendelijk
van Wijtvliet
Lees verder
Geen enkel kritiek punt, vlotte bediening, vakkundige reparatie en prijs kwaliteit verhouding op orde.
Sandra Dijkhof
Lees verder
Het probleem was zo gevonden en ook direct opgelost. Zeer tevreden; een echte aanrader!
Ton Wallaart
Lees verder
Goed geholpen. alles opgelost en een nieuwe harddisk!

Waarom PC Rework?

Hulp op afstand

Door middel van hulp op afstand kunnen we nagenoeg elk probleem aanpakken.

WordPress & Hosting

Wilt u een nieuwe website laten maken, hosting regelen of heeft u een helpdesk nodig? Neem gerust contact met ons op.

Microsoft 365

Overweegt uw bedrijf de overstap naar de cloud? Neem contact op voor een kosteloos adviesgesprek.

Scroll naar boven