Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 4.9/5
5/5

Mijn PC Rework

/ PC Rework .

Het begrijpen van DNS-cache en het oplossen van gerelateerde problemen

Welkom bij dit artikel waarin we het hebben over DNS-cache en hoe je gerelateerde problemen kunt oplossen. DNS-cache speelt een belangrijke rol in het internetverkeer en begrijpen hoe het werkt, kan helpen bij het oplossen van verschillende netwerkproblemen. In dit artikel zullen we uitleggen wat DNS-cache is, hoe het werkt en wat je kunt doen als je problemen ondervindt.

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

Wat is DNS-cache?

DNS staat voor Domain Name System. Het is een systeem dat domeinnamen vertaalt naar IP-adressen, zodat computers met elkaar kunnen communiceren. Wanneer je een website bezoekt, stuurt je computer een verzoek naar een DNS-server om het IP-adres van die website op te halen. Normaal gesproken zou dit voor elke website apart moeten gebeuren, maar om de efficiëntie te verbeteren, maakt je computer gebruik van DNS-cache.

DNS-cache is een tijdelijke opslagplaats waarin je computer recent opgevraagde DNS-informatie bewaart. Hierdoor hoeft je computer niet telkens opnieuw een DNS-server te raadplegen wanneer je dezelfde website opnieuw bezoekt. Het bespaart tijd en vermindert de belasting van het netwerk.

Hoe werkt DNS-cache?

Wanneer je een website bezoekt, controleert je computer eerst of het IP-adres van die website al in de DNS-cache staat. Als dat het geval is, wordt het IP-adres direct gebruikt en wordt er geen verzoek naar een DNS-server gestuurd. Dit resulteert in een snellere laadtijd van de website.

Als het IP-adres niet in de DNS-cache staat, zal je computer een verzoek naar een DNS-server sturen om het IP-adres op te halen. Vervolgens wordt het IP-adres in de DNS-cache opgeslagen, zodat het bij een volgend bezoek direct beschikbaar is.

Het tijdsinterval waarin DNS-cache wordt bewaard, wordt bepaald door de TTL (Time to Live) waarde van de DNS-record. Deze waarde geeft aan hoelang de DNS-informatie geldig is voordat het opnieuw moet worden opgevraagd bij de DNS-server.

Problemen met DNS-cache oplossen

Soms kunnen er problemen optreden met DNS-cache, zoals verouderde informatie of onjuiste IP-adressen. Dit kan resulteren in het niet kunnen openen van websites of het verbinden met de verkeerde servers. Hier volgen enkele stappen die je kunt nemen om deze problemen op te lossen:

  1. Leeg de DNS-cache: Om te beginnen kun je de DNS-cache op je computer legen. Dit zorgt ervoor dat alle verouderde informatie wordt verwijderd en je computer opnieuw DNS-informatie moet ophalen. Je kunt de DNS-cache legen door de opdrachtprompt te openen en het commando “ipconfig /flushdns” uit te voeren.
  2. Controleer DNS-instellingen: Controleer of de DNS-instellingen op je computer correct zijn geconfigureerd. Als je gebruikmaakt van een router, controleer dan ook de DNS-instellingen van de router. Het kan helpen om de DNS-servers van je internetprovider te gebruiken of openbare DNS-servers zoals die van Google (8.8.8.8 en 8.8.4.4).
  3. Controleer firewall en antivirusinstellingen: Soms kunnen firewall- of antivirusinstellingen problemen veroorzaken met DNS-cache. Zorg ervoor dat je firewall of antivirusprogramma DNS-verzoeken niet blokkeert. Je kunt tijdelijk je firewall of antivirus uitschakelen om te testen of dit het probleem oplost.

Door deze stappen te volgen, kun je veelvoorkomende problemen met DNS-cache oplossen en ervoor zorgen dat je computer correcte en up-to-date DNS-informatie gebruikt.


Het begrijpen van DNS-cache en het oplossen van gerelateerde problemen is essentieel voor een soepele ervaring op het internet. Door de werking van DNS-cache te begrijpen en te weten hoe je problemen kunt oplossen, kun je veelvoorkomende netwerkproblemen vermijden en je internetverbinding optimaliseren.


Concluderend kunnen we stellen dat DNS-cache een belangrijk onderdeel is van het internetverkeer. Het helpt bij het versnellen van het laden van websites en vermindert de belasting van het netwerk. Het begrijpen van DNS-cache en het oplossen van gerelateerde problemen kan je helpen om een soepele internetervaring te hebben.

Als je problemen hebt met DNS-cache of andere netwerkproblemen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je te assisteren!

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

Wist u dat?

Wist u dat onze expertise zich uitstrekt over een breed scala aan IT-domeinen? We zijn bijzonder bedreven in Microsoft 365, waardoor we bedrijven kunnen helpen hun productiviteit te maximaliseren. Daarnaast hebben we een diepgaand begrip van WordPress, wat ons in staat stelt om op maat gemaakte websites te creëren en te onderhouden. Onze kennis van hosting zorgt ervoor dat uw online aanwezigheid altijd soepel draait. Bovendien zijn we experts in het opzetten van robuuste back-upstrategieën om uw gegevens veilig te houden. En natuurlijk staat beveiliging centraal in alles wat we doen, zodat uw systemen en data altijd beschermd zijn.

Frank Koper. Cashtools vof
Lees verder
Eindelijk na drie dagen aansukkelen, drie keer Ziggo bellen, twee keer een IT kerel die niet terug belt het probleem in 5 minuten opgelost. En duidelijk advies gegeven.
J. van Wijk
Lees verder
Je bent geen nummer maar een klant die door een persoonlijke benadering op vakkundige wijze geholpen wordt.
Melis Sa
Lees verder
Onze computer op de zaak zijn door pc rework op afstand helemaal in orde gemaakt .En als er wat is kan je ze zo bellen .
Arie Algra
Lees verder
Ik heb als zeer prettig ervaren en de persoon was m.i.zeer deskundig.
Belinda
Lees verder
Zeer attent , geduldig en behulpzaam! Is aanrader. mvg.Belinda
Jan Lensink
Lees verder
Snelle deskunge maar vooral een zeer beleefde afhandeling van mijn probleem
Waslander
Lees verder
Snelle reactie op verzoek en uitermate kundige oplossing. Perfect👍
Gonny Burgers
Lees verder
Gewoon heel erg goed, deskundig en vriendelijk
van Wijtvliet
Lees verder
Geen enkel kritiek punt, vlotte bediening, vakkundige reparatie en prijs kwaliteit verhouding op orde.
Sandra Dijkhof
Lees verder
Het probleem was zo gevonden en ook direct opgelost. Zeer tevreden; een echte aanrader!
Ton Wallaart
Lees verder
Goed geholpen. alles opgelost en een nieuwe harddisk!

Waarom PC Rework?

Hulp op afstand

Door middel van hulp op afstand kunnen we nagenoeg elk probleem aanpakken.

WordPress & Hosting

Wilt u een nieuwe website laten maken, hosting regelen of heeft u een helpdesk nodig? Neem gerust contact met ons op.

Microsoft 365

Overweegt uw bedrijf de overstap naar de cloud? Neem contact op voor een kosteloos adviesgesprek.

Scroll naar boven