Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 4.9/5
5/5

Mijn PC Rework

/ PC Rework .

Het aanpakken van DNS-instellingen voor subdomeinen

DNS (Domain Name System) is een essentieel onderdeel van het internet dat verantwoordelijk is voor het vertalen van domeinnamen naar IP-adressen. Het maakt het mogelijk om websites en andere online bronnen te bereiken door simpelweg een domeinnaam in te voeren in plaats van het IP-adres te moeten onthouden. DNS-instellingen kunnen echter complex zijn, vooral als het gaat om het configureren van subdomeinen. In dit artikel zullen we ingaan op de verschillende aspecten van het aanpakken van DNS-instellingen voor subdomeinen en bieden we oplossingen voor veelvoorkomende problemen.

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

Wat zijn subdomeinen?

Een subdomein is een onderdeel van een hoofddomein. Het wordt meestal gebruikt om verschillende secties of services van een website te organiseren. Bijvoorbeeld, als het hoofddomein “voorbeeld.com” is, kan een subdomein “blog.voorbeeld.com” zijn voor de blogsectie van de website. Subdomeinen kunnen ook worden gebruikt om verschillende services te scheiden, zoals “mail.voorbeeld.com” voor e-mail of “shop.voorbeeld.com” voor een online winkel.

Het aanmaken van subdomeinen

Om een subdomein aan te maken, moeten er wijzigingen worden aangebracht in de DNS-instellingen van het hoofddomein. Dit kan gedaan worden via het controlepaneel van de DNS-provider of via de DNS-beheerinterface van de hostingprovider. Het proces kan variëren afhankelijk van de gebruikte provider, maar over het algemeen moet je een nieuwe DNS-record toevoegen voor het subdomein en het koppelen aan het IP-adres van de server waarop de subdomeininhoud wordt gehost.

Bij het aanmaken van een subdomein moet je ook nadenken over het type record dat je wilt gebruiken. De meest voorkomende recordtypes zijn A-records en CNAME-records. Een A-record verwijst direct naar een IP-adres, terwijl een CNAME-record naar een andere domeinnaam verwijst. Het kiezen tussen deze twee hangt af van de specifieke behoeften van het subdomein.

Problemen met DNS-instellingen voor subdomeinen

Hoewel het aanmaken van subdomeinen relatief eenvoudig kan zijn, kunnen er soms problemen optreden bij het configureren van de DNS-instellingen. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en mogelijke oplossingen:

 • 1. Subdomein wordt niet correct doorgestuurd
  Als het subdomein niet correct wordt doorgestuurd naar de juiste server of inhoud, controleer dan of de DNS-records correct zijn geconfigureerd. Zorg ervoor dat het subdomein is gekoppeld aan het juiste IP-adres of de juiste domeinnaam via de A- of CNAME-records.
 • 2. Subdomein werkt niet zonder www
  Als het subdomein alleen werkt als “www.subdomein.domein.com” wordt ingevoerd, maar niet als “subdomein.domein.com”, controleer dan de DNS-instellingen. Voeg een CNAME-record toe voor het subdomein zonder “www” en stel het in op verwijzen naar het hoofddomein.
 • 3. Subdomein werkt niet met SSL
  Als je een SSL-certificaat wilt gebruiken voor het subdomein, moet je ervoor zorgen dat het certificaat correct is geïnstalleerd op de server waarop het subdomein wordt gehost. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de DNS-instellingen correct zijn geconfigureerd, inclusief het juiste IP-adres en de juiste recordtypes.

Het belang van DNS-beveiliging voor subdomeinen

Naast het configureren van de DNS-instellingen voor subdomeinen, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de beveiliging ervan. DNS-aanvallen, zoals DNS-spoofing of DNS-vergiftiging, kunnen leiden tot het omleiden van verkeer naar kwaadaardige websites of het onderscheppen van gevoelige informatie. Hier zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om de beveiliging van je subdomeinen te verbeteren:

 • 1. DNSSEC implementeren
  DNSSEC (DNS Security Extensions) is een set van beveiligingsmaatregelen die de integriteit en authenticiteit van DNS-gegevens waarborgen. Door DNSSEC te implementeren, kun je voorkomen dat DNS-records worden gemanipuleerd en ervoor zorgen dat gebruikers veilig toegang hebben tot je subdomeinen.
 • 2. Gebruik maken van een firewall
  Een firewall kan helpen bij het detecteren en blokkeren van verdachte DNS-verzoeken. Door een firewall te gebruiken, kun je ongeautoriseerde toegang tot je subdomeinen voorkomen en de algehele beveiliging van je DNS-infrastructuur verbeteren.
 • 3. Regelmatig controleren van DNS-logs
  Door regelmatig de DNS-logs te controleren, kun je verdachte activiteiten of ongeautoriseerde wijzigingen in de DNS-instellingen voor subdomeinen identificeren. Dit stelt je in staat om snel te reageren en eventuele beveiligingsproblemen op te lossen.

Conclusie
Het aanpakken van DNS-instellingen voor subdomeinen kan soms uitdagend zijn, maar met de juiste kennis en tools kun je deze taak succesvol volbrengen. Door het begrijpen van de basisprincipes van DNS en het volgen van best practices voor het configureren van subdomeinen, kun je ervoor zorgen dat je subdomeinen correct worden doorgestuurd en beveiligd zijn. Vergeet niet om regelmatig de DNS-instellingen te controleren en eventuele problemen snel op te lossen om de algehele prestaties en beveiliging van je subdomeinen te waarborgen.


Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

Wist u dat?

Wist u dat onze expertise zich uitstrekt over een breed scala aan IT-domeinen? We zijn bijzonder bedreven in Microsoft 365, waardoor we bedrijven kunnen helpen hun productiviteit te maximaliseren. Daarnaast hebben we een diepgaand begrip van WordPress, wat ons in staat stelt om op maat gemaakte websites te creëren en te onderhouden. Onze kennis van hosting zorgt ervoor dat uw online aanwezigheid altijd soepel draait. Bovendien zijn we experts in het opzetten van robuuste back-upstrategieën om uw gegevens veilig te houden. En natuurlijk staat beveiliging centraal in alles wat we doen, zodat uw systemen en data altijd beschermd zijn.

Frank Koper. Cashtools vof
Lees verder
Eindelijk na drie dagen aansukkelen, drie keer Ziggo bellen, twee keer een IT kerel die niet terug belt het probleem in 5 minuten opgelost. En duidelijk advies gegeven.
J. van Wijk
Lees verder
Je bent geen nummer maar een klant die door een persoonlijke benadering op vakkundige wijze geholpen wordt.
Melis Sa
Lees verder
Onze computer op de zaak zijn door pc rework op afstand helemaal in orde gemaakt .En als er wat is kan je ze zo bellen .
Arie Algra
Lees verder
Ik heb als zeer prettig ervaren en de persoon was m.i.zeer deskundig.
Belinda
Lees verder
Zeer attent , geduldig en behulpzaam! Is aanrader. mvg.Belinda
Jan Lensink
Lees verder
Snelle deskunge maar vooral een zeer beleefde afhandeling van mijn probleem
Waslander
Lees verder
Snelle reactie op verzoek en uitermate kundige oplossing. Perfect👍
Gonny Burgers
Lees verder
Gewoon heel erg goed, deskundig en vriendelijk
van Wijtvliet
Lees verder
Geen enkel kritiek punt, vlotte bediening, vakkundige reparatie en prijs kwaliteit verhouding op orde.
Sandra Dijkhof
Lees verder
Het probleem was zo gevonden en ook direct opgelost. Zeer tevreden; een echte aanrader!
Ton Wallaart
Lees verder
Goed geholpen. alles opgelost en een nieuwe harddisk!

Waarom PC Rework?

Hulp op afstand

Door middel van hulp op afstand kunnen we nagenoeg elk probleem aanpakken.

WordPress & Hosting

Wilt u een nieuwe website laten maken, hosting regelen of heeft u een helpdesk nodig? Neem gerust contact met ons op.

Microsoft 365

Overweegt uw bedrijf de overstap naar de cloud? Neem contact op voor een kosteloos adviesgesprek.

Scroll naar boven