Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 4.9/5
5/5

Mijn PC Rework

/ PC Rework .

DNS-spoofing: Wat het is en hoe het te voorkomen

DNS-spoofing is een vorm van cyberaanval waarbij een aanvaller de DNS-resolutie manipuleert om gebruikers om te leiden naar kwaadaardige websites of om vertrouwelijke informatie te stelen. Het is een geavanceerde techniek die door cybercriminelen wordt gebruikt om onopgemerkt te blijven en schade aan te richten. In dit artikel zullen we bespreken wat DNS-spoofing is, hoe het werkt en belangrijker nog, hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze dreiging.

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

Hoe werkt DNS-spoofing?

Om te begrijpen hoe DNS-spoofing werkt, moeten we eerst begrijpen hoe het Domain Name System (DNS) werkt. DNS is een systeem dat domeinnamen vertaalt naar IP-adressen, zodat computers met elkaar kunnen communiceren via het internet. Wanneer je een domeinnaam in je webbrowser invoert, stuurt je computer een DNS-verzoek naar een DNS-server om het bijbehorende IP-adres op te halen.

Bij DNS-spoofing manipuleert een aanvaller dit proces door valse DNS-informatie te verstrekken aan de computer die het IP-adres van een bepaalde domeinnaam probeert op te halen. De aanvaller kan bijvoorbeeld een valse DNS-server opzetten die antwoordt met een ander IP-adres dan het legitieme IP-adres van de gevraagde domeinnaam. Hierdoor wordt de gebruiker omgeleid naar een kwaadaardige website zonder dat hij of zij het doorheeft.

Hoe kun je DNS-spoofing voorkomen?

Hoewel DNS-spoofing een geavanceerde techniek is, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen deze dreiging:

1. Gebruik een betrouwbare DNS-server

Het is belangrijk om een betrouwbare DNS-server te gebruiken die beveiligingsmaatregelen heeft getroffen om DNS-spoofing te voorkomen. Je kunt ervoor kiezen om een openbare DNS-server te gebruiken, zoals die van Google (8.8.8.8) of Cloudflare (1.1.1.1), die bekend staan om hun veiligheid en betrouwbaarheid.

2. Implementeer DNSSEC

DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) is een set van beveiligingsmaatregelen die de integriteit en authenticiteit van DNS-gegevens waarborgt. Door DNSSEC te implementeren, kun je ervoor zorgen dat de DNS-resolutie niet kan worden gemanipuleerd door aanvallers. Raadpleeg je DNS-provider of hostingbedrijf om te controleren of ze DNSSEC ondersteunen en hoe je het kunt inschakelen.

3. Gebruik een VPN

Een Virtual Private Network (VPN) versleutelt je internetverkeer en stuurt het via een beveiligde tunnel naar een externe server. Door een VPN te gebruiken, kun je jezelf beschermen tegen DNS-spoofing, omdat je verkeer wordt omgeleid via de beveiligde servers van de VPN-provider. Dit maakt het moeilijker voor aanvallers om je DNS-verzoeken te manipuleren.

4. Wees voorzichtig met het klikken op links

Een van de meest voorkomende manieren waarop DNS-spoofing plaatsvindt, is via phishing-e-mails en kwaadaardige links. Wees altijd voorzichtig bij het klikken op links, vooral als ze afkomstig zijn van onbekende afzenders. Controleer de URL voordat je ergens op klikt en vermijd het invoeren van persoonlijke informatie op verdachte websites.

5. Houd je software up-to-date

Regelmatige software-updates zijn essentieel voor het handhaven van de beveiliging van je systeem. Zorg ervoor dat je besturingssysteem, webbrowser en andere software up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingspatches. Deze patches bevatten vaak oplossingen voor bekende beveiligingslekken die door aanvallers kunnen worden misbruikt.


Door deze maatregelen te implementeren, kun je jezelf beschermen tegen DNS-spoofing en je online veiligheid verbeteren. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste beveiligingspraktijken en om bewust te zijn van de mogelijke dreigingen waarmee je te maken kunt krijgen. DNS-spoofing is een serieuze bedreiging, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je jezelf beschermen en genieten van een veilige online ervaring.

Heb je hulp nodig bij het implementeren van beveiligingsmaatregelen of heb je vragen over DNS-spoofing? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

Wist u dat?

Wist u dat onze expertise zich uitstrekt over een breed scala aan IT-domeinen? We zijn bijzonder bedreven in Microsoft 365, waardoor we bedrijven kunnen helpen hun productiviteit te maximaliseren. Daarnaast hebben we een diepgaand begrip van WordPress, wat ons in staat stelt om op maat gemaakte websites te creëren en te onderhouden. Onze kennis van hosting zorgt ervoor dat uw online aanwezigheid altijd soepel draait. Bovendien zijn we experts in het opzetten van robuuste back-upstrategieën om uw gegevens veilig te houden. En natuurlijk staat beveiliging centraal in alles wat we doen, zodat uw systemen en data altijd beschermd zijn.

Frank Koper. Cashtools vof
Lees verder
Eindelijk na drie dagen aansukkelen, drie keer Ziggo bellen, twee keer een IT kerel die niet terug belt het probleem in 5 minuten opgelost. En duidelijk advies gegeven.
J. van Wijk
Lees verder
Je bent geen nummer maar een klant die door een persoonlijke benadering op vakkundige wijze geholpen wordt.
Melis Sa
Lees verder
Onze computer op de zaak zijn door pc rework op afstand helemaal in orde gemaakt .En als er wat is kan je ze zo bellen .
Arie Algra
Lees verder
Ik heb als zeer prettig ervaren en de persoon was m.i.zeer deskundig.
Belinda
Lees verder
Zeer attent , geduldig en behulpzaam! Is aanrader. mvg.Belinda
Jan Lensink
Lees verder
Snelle deskunge maar vooral een zeer beleefde afhandeling van mijn probleem
Waslander
Lees verder
Snelle reactie op verzoek en uitermate kundige oplossing. Perfect👍
Gonny Burgers
Lees verder
Gewoon heel erg goed, deskundig en vriendelijk
van Wijtvliet
Lees verder
Geen enkel kritiek punt, vlotte bediening, vakkundige reparatie en prijs kwaliteit verhouding op orde.
Sandra Dijkhof
Lees verder
Het probleem was zo gevonden en ook direct opgelost. Zeer tevreden; een echte aanrader!
Ton Wallaart
Lees verder
Goed geholpen. alles opgelost en een nieuwe harddisk!

Waarom PC Rework?

Hulp op afstand

Door middel van hulp op afstand kunnen we nagenoeg elk probleem aanpakken.

WordPress & Hosting

Wilt u een nieuwe website laten maken, hosting regelen of heeft u een helpdesk nodig? Neem gerust contact met ons op.

Microsoft 365

Overweegt uw bedrijf de overstap naar de cloud? Neem contact op voor een kosteloos adviesgesprek.

Scroll naar boven