Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 4.9/5
5/5

Mijn PC Rework

/ PC Rework .

DNS 101: Een overzicht van Domain Name System

Het Domain Name System (DNS) is een essentieel onderdeel van het internet. Het fungeert als een telefoonboek voor het internet, waarbij domeinnamen worden vertaald naar IP-adressen. In dit artikel zullen we een diepgaand overzicht geven van het DNS en de belangrijkste concepten die ermee samenhangen.

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. We staan klaar om je te assisteren!

Wat is DNS?

Het Domain Name System is een gedistribueerd systeem dat verantwoordelijk is voor het vertalen van domeinnamen naar IP-adressen. Het maakt het voor gebruikers mogelijk om eenvoudig toegang te krijgen tot websites en andere internetbronnen zonder de noodzaak om IP-adressen te onthouden. In plaats daarvan kunnen ze eenvoudig een domeinnaam typen, zoals “www.example.com”, en het DNS zal de bijbehorende IP-adressen vinden en de verbinding tot stand brengen.

Het DNS is opgebouwd uit verschillende componenten, waaronder DNS-servers, DNS-resolvers en DNS-records. Deze werken samen om de vertaling van domeinnamen naar IP-adressen mogelijk te maken.

Hoe werkt DNS?

Wanneer een gebruiker een domeinnaam invoert in een webbrowser, begint het DNS-proces. De webbrowser stuurt een verzoek naar een DNS-resolver, die verantwoordelijk is voor het vinden van het IP-adres dat overeenkomt met de ingevoerde domeinnaam. De DNS-resolver kan lokaal zijn, zoals die van een internetprovider, of het kan een openbare DNS-resolver zijn, zoals die van Google (8.8.8.8).

De DNS-resolver zoekt eerst in zijn cache naar het IP-adres van de gevraagde domeinnaam. Als het IP-adres niet in de cache staat, begint de resolver het DNS-hierarchieproces. Het stuurt een verzoek naar de root-DNS-server, die verantwoordelijk is voor het beheer van de DNS-hierarchie.

De root-DNS-server verwijst de resolver vervolgens naar de top-level domein (TLD) DNS-server, zoals de .com of .org server. De TLD-server bevat informatie over de DNS-servers die verantwoordelijk zijn voor specifieke domeinen van dat TLD. De resolver vraagt dan de juiste DNS-server om het IP-adres van de gevraagde domeinnaam.

Uiteindelijk ontvangt de resolver het IP-adres van de gevraagde domeinnaam en stuurt het terug naar de webbrowser. De webbrowser kan nu een verbinding maken met het IP-adres en de gewenste website laden.

DNS-records

DNS-records zijn gegevens die zijn opgeslagen in DNS-servers en die informatie bevatten over een specifiek domein. Er zijn verschillende soorten DNS-records, elk met een specifieke functie. Enkele van de meest voorkomende DNS-records zijn:

  • A-record: Dit record koppelt een domeinnaam aan een IPv4-adres.
  • AAAA-record: Dit record koppelt een domeinnaam aan een IPv6-adres.
  • CNAME-record: Dit record maakt een alias voor een ander domein.
  • MX-record: Dit record specificeert de mailserver die verantwoordelijk is voor het ontvangen van e-mails voor een domein.
  • TXT-record: Dit record kan tekstuele informatie bevatten, zoals SPF-informatie voor e-mailverificatie.

Door het beheer van DNS-records kunnen domeineigenaren verschillende aspecten van hun domein configureren, zoals het doorverwijzen van subdomeinen, het instellen van e-mailinstellingen en het implementeren van beveiligingsmaatregelen.

Veelvoorkomende DNS-problemen

Hoewel DNS een essentieel onderdeel is van het internet, kunnen er soms problemen optreden die de toegankelijkheid van websites beïnvloeden. Enkele veelvoorkomende DNS-problemen zijn:

  • DNS-cachevervuiling: Dit treedt op wanneer onjuiste informatie in de DNS-cache wordt opgeslagen, waardoor gebruikers worden omgeleid naar verkeerde IP-adressen.
  • DNS-vertraging: Dit kan optreden wanneer de DNS-resolver langzaam reageert, waardoor het laden van websites wordt vertraagd.
  • DNS-spoofing: Dit is een vorm van cyberaanval waarbij een kwaadwillende partij de DNS-responses manipuleert om gebruikers om te leiden naar kwaadaardige websites.

Het oplossen van DNS-problemen kan soms complex zijn en vereist technische kennis. Het is raadzaam om contact op te nemen met een professionele IT-ondersteuningsdienst als je problemen ondervindt met DNS.

Conclusie

Het Domain Name System is een cruciaal onderdeel van het internet dat verantwoordelijk is voor het vertalen van domeinnamen naar IP-adressen. Het maakt het voor gebruikers mogelijk om eenvoudig toegang te krijgen tot websites zonder de noodzaak om IP-adressen te onthouden. Door het begrijpen van de werking van DNS en de verschillende DNS-records, kunnen gebruikers hun domeinen effectief beheren en problemen met de toegankelijkheid van websites oplossen.

Heb je nog vragen over DNS of heb je hulp nodig bij het oplossen van DNS-problemen? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 085 225 00 40 of stuur een e-mail naar info@pcrework.nl. Ons team staat klaar om je te assisteren!

Wist u dat?

Wist u dat onze expertise zich uitstrekt over een breed scala aan IT-domeinen? We zijn bijzonder bedreven in Microsoft 365, waardoor we bedrijven kunnen helpen hun productiviteit te maximaliseren. Daarnaast hebben we een diepgaand begrip van WordPress, wat ons in staat stelt om op maat gemaakte websites te creëren en te onderhouden. Onze kennis van hosting zorgt ervoor dat uw online aanwezigheid altijd soepel draait. Bovendien zijn we experts in het opzetten van robuuste back-upstrategieën om uw gegevens veilig te houden. En natuurlijk staat beveiliging centraal in alles wat we doen, zodat uw systemen en data altijd beschermd zijn.

Frank Koper. Cashtools vof
Lees verder
Eindelijk na drie dagen aansukkelen, drie keer Ziggo bellen, twee keer een IT kerel die niet terug belt het probleem in 5 minuten opgelost. En duidelijk advies gegeven.
J. van Wijk
Lees verder
Je bent geen nummer maar een klant die door een persoonlijke benadering op vakkundige wijze geholpen wordt.
Melis Sa
Lees verder
Onze computer op de zaak zijn door pc rework op afstand helemaal in orde gemaakt .En als er wat is kan je ze zo bellen .
Arie Algra
Lees verder
Ik heb als zeer prettig ervaren en de persoon was m.i.zeer deskundig.
Belinda
Lees verder
Zeer attent , geduldig en behulpzaam! Is aanrader. mvg.Belinda
Jan Lensink
Lees verder
Snelle deskunge maar vooral een zeer beleefde afhandeling van mijn probleem
Waslander
Lees verder
Snelle reactie op verzoek en uitermate kundige oplossing. Perfect👍
Gonny Burgers
Lees verder
Gewoon heel erg goed, deskundig en vriendelijk
van Wijtvliet
Lees verder
Geen enkel kritiek punt, vlotte bediening, vakkundige reparatie en prijs kwaliteit verhouding op orde.
Sandra Dijkhof
Lees verder
Het probleem was zo gevonden en ook direct opgelost. Zeer tevreden; een echte aanrader!
Ton Wallaart
Lees verder
Goed geholpen. alles opgelost en een nieuwe harddisk!

Waarom PC Rework?

Hulp op afstand

Door middel van hulp op afstand kunnen we nagenoeg elk probleem aanpakken.

WordPress & Hosting

Wilt u een nieuwe website laten maken, hosting regelen of heeft u een helpdesk nodig? Neem gerust contact met ons op.

Microsoft 365

Overweegt uw bedrijf de overstap naar de cloud? Neem contact op voor een kosteloos adviesgesprek.

Scroll naar boven